Alles over vitamines die we nodig hebben

Wanneer we optimaal gezond willen leven, dan hebben we allerlei essentiële stofjes nodig. Denk bijvoorbeeld aan vitamines en mineralen. Wat zijn vitamines nou precies? Dit zijn chemische verbindingen die werkelijk onmisbaar zijn voor het lichaam. Ze spelen namelijk een rol bij de groei, het herstel én het goed functioneren van jouw lichaam. Zonder deze essentiële stofjes word het namelijk vrijwel onmogelijk. Hierdoor kun je dus wel stellen dat vitamines belangrijk zijn voor een goede gezondheid. Gelukkig komen deze ontzettend belangrijke stofjes van nature voor in onze voeding. Het lichaam maakt ze zelf namelijk niet of onvoldoende. Daarom moeten we onszelf een handje helpen. Hoe doe je dat? Dat vertel ik vandaag in mijn blog!

Gezonde en gevarieerde voeding

Het begint redelijk voor de hand: je moet goed én gevarieerd eten. Dan krijg je namelijk alle nodige vitamines en mineralen binnen. Helaas lukt het dit niet bij iedereen, ondanks dat het zo simpel lijkt. Daarom is ooit de Schijf van Vijf in het leven geroepen. Dat was een slimme manier om iedereen eraan te herinneren genoeg van alles te eten. Je herkent het vast wel: 2 stuks fruit, minimaal 200 gram groenten en ga zo maar door. Hoewel we de laatste jaren massaal meer fruit eten, halen we stiekem nog steeds de norm niet.

In theorie is het dus wel genoeg als je gezond en gevarieerd eet, maar in de praktijk blijkt dit niet zulke gesneden koek te zijn. Wanneer je systematisch vitamines tekort komt, dan kan dit uiteindelijk gevolgen hebben. Daarom zijn er allerlei manieren in het leven geroepen om er toch voor te zorgen dat je genoeg binnenkrijgt. Uiteraard zijn al die extra’s niet een goede vervanging van een uitgebalanceerd dieet.

Toch wat extra’s

Hoe gezond en gevarieerd je ook eet, het kan lastig zijn om toch alle benodigde stofjes binnen te krijgen. Dat is ook precies de reden waarom een flink deel van de bevolking extra vitamines neemt in de vorm van een supplement. Overweg je om een supplement te gebruiken? Let dan wel goed op welke supplementen je neemt. Er zijn namelijk diverse varianten ontwikkeld voor specifieke doelgroepen. Zo zijn er voor baby’s tot drie maanden supplementen met vitamine K. Daarnaast vind je voor kinderen tot drie jaar extra vitamine D supplementen en ga zo maar door.

Voorbeeld van een lastige vitamine

Waarom zijn er supplementen in het leven geroepen? Omdat sommige vitamines ook simpelweg moeilijk zijn om op natuurlijk wijze binnen te krijgen. Neem bijvoorbeeld vitamine B12. Ten eerste hoor je niet zoveel over deze vitamine. Dat komt deels door onze eigen onwetendheid. Vroeger dacht men namelijk dat er maar één vitamine B was. Na uitvoerig onderzoek kwam echter naar voren dat vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines bestaat. Persoonlijk heb ik geen idee waar je deze vitamine allemaal in kunt vinden. De makkelijke optie is om dan een supplement te nemen. Uiteraard is het altijd beter om dit toch uit je voeding te halen.