De power van ontspanning

yoga Zaandam

Het nemen van je rust, zorgen dat je ontspannen bent, is enorm belangrijk. Veel mensen kampen tegenwoordig met mentale ziektes als burn-outs. Dit komt voort uit een enorme druk vanuit de samenleving. Hoe je met dit soort dingen om moet gaan, wordt daarom steeds belangrijker. Want we kunnen dingen wel behandelen wanneer het al te laat is, maar preventie is natuurlijk stukken beter. 

Fysieke verzorging

We weten allemaal dat we goed voor ons lichaam moeten zorgen. Meestal denken we hierbij alleen aan goed eten en sporten, want dat is gezond. Maar het is ook belangrijk voor je lichaam om te kunnen ontspannen. Hier kunnen verschillende dingen bij helpen. Je kunt bijvoorbeeld elke maand een massage nemen. Ikzelf prefereer Thaise massages. Hierbij worden al je spieren los gemaakt, maar waar nodig kunnen ze ook je gewrichten losmaken. Veel mensen denken dat massages zelf ontspannend zijn. Dit is echter niet helemaal waar. De massage zelf is soms pijnlijk, zeker als je goed vastzit. De ontspanning komt vaak na de massage, dan zul je je een stuk beter voelen. Een andere manier van fysieke ontspanning is yoga. Er zijn verschillende vormen van yoga, bijvoorbeeld yoga Zaandam die een dynamische yogastijl aanbieden, maar in principe werken alle vormen van yoga ontspannend. Yoga is goed voor het controleren van je lichaam. Ook zit er altijd een meditatie gedeelte in. Meditatie is niet alleen tijdens de yoga goed, maar ook om gewoon zelf thuis te doen. 

Geestelijke verzorging

Om te ontspannen, is naast fysieke verzorging de mentale of geestelijke verzorging ook enorm belangrijk. Lichaam en geest staan namelijk met elkaar in verband. Je kunt dus wel je lichaam laten ontspannen, maar je geest moet ook ontspannen. Want als je geest gestresst is, zal je lichaam ook al snel weer gespannen raken. Er zijn tegenwoordig veel boeken en programma’s die gefocust zijn op mindfulness. Mindfulness draait om het leven in heden. Je probeert dus meer in het nu te leven, en je andere zorgen naar de achtergrond te laten verdwijnen. Dit is enorm lastig, omdat mensen liever in het verleden of juist de toekomst leven, maar het heden is altijd lastig. Het heden is namelijk heel onzeker, waardoor we ons veel zorgen maken. We blijven liever aan het verleden denken, waar alles beter was. Of we blijven juist hangen in alle slechte dingen die ons overkomen zijn, waardoor we in het heden niet echt durven te leven. Mindfulness draait er dus om dat je meer in het heden leeft, waardoor je beter in staat bent om stress te bestrijden.