Fietsen is gezond voor lichaam en geest

Zoals we allemaal weten is lichaamsbeweging ontzettend belangrijk voor de gezondheid. Maar niet iedereen kan het zich financieel veroorloven om een sportschool of yogastudio abonnement af te sluiten. Ook heeft niet iedereen zin om tijd vrij te maken voor sport. Gelukkig zijn er hele simpele manieren om toch aan je dagelijkse portie gezonde lichaamsbeweging te komen. Een daarvan is fietsen.

Nederland fietst

Nederland is een fietsland. Bijna iedere Nederlanders heeft een of zelfs twee fietsen in de schuur of voor de deur staan. Het is een van de populairste vormen van transport. Of je nu op het platteland woont, of in een drukke stad, overal wordt gefietst. Als je in Amsterdam woont bijvoorbeeld kun je haast niet zonder fiets. De binnenstad is niet bepaald een autovriendelijke omgeving, dus om van A naar B te komen kun je het beste je racefiets of stadsfiets dames pakken. Een echte local in Amsterdam fietst!

Fietsen is goed voor de lichamelijke gezondheid

Naast dat je met de fiets niet te maken krijgt met die verschrikkelijke ochtendspits, zit er nog een giga groot voordeel aan fietsen: het is onwijs gezond! Fietsen heeft ontzettend veel voordelen voor de gezondheid. Als je ervoor kiest om elke dag de fiets in plaats van de auto naar werk te pakken, zul je op lange termijn de gezondheidsvoordelen merken. Zo gaat je levensverwachting omhoog als je regelmatig fietst. Daarnaast is het goed voor het hart en de bloeddruk. Fietsen is een hele milde vorm van cardio, en verhoogt je hartslag zodat je bloed sneller en vrijer door je lichaam kan stromen. Fietsen is ook zeer aan te raden als vorm van lichaamsbeweging voor mensen met overgewicht. Van fietsen val je namelijk af en bouw je sterkere beenspieren op.

Fietsen voor ontspanning

Fietsen is niet alleen gezond voor het lichaam. Ook de geest heeft baat bij de voordelen. Fietsen is namelijk een heel goede remedie tegen stress en depressie. Zeker als je kiest voor fietsroutes door prachtige natuur en langs de uitgestrekte weilanden. Fietsen in een mooie omgeving helpt je om te ontspannen en je gedachten op positieve en mooie dingen te focussen, zoals de omgeving.

Fietsen kan depressie helpen verlichten

Voor mensen die zich depressief of somber voelen kan fietsen de gemoedstoestand wat verhogen. Met depressie heb je de neiging om de dekens over je hoofd te willen trekken en de deur niet uit te gaan. Maar door niets te doen wordt dat zware gevoel van somberheid alleen maar erger. Door de deur uit te gaan en te bewegen, bijvoorbeeld door te fietsen, help je om die zware energie te verplaatsen. In de Chinese Geneeskunde wordt gesproken van de Qi, de levensenergie. Als deze vast komt te zitten kan dat mentale en lichamelijke klachten met zich meebrengen. Met lichaamsbeweging help je de Qi om vrij door het lichaam te laten stromen.