Hoe wordt honing gemaakt?

Je koopt vast al jaren honing gewoon uit de supermarkt en staat er misschien niet bij stil hoe dit wordt gemaakt en hoeveel werk er in een potje honing zit. Bijen werken ontzettend hard om ervoor te zorgen dat je kan genieten van honing in je thee of over je eten, maar hoe gaat dit proces eigenlijk precies in zijn werk?

De nectar

De eerste stap om honing te kunnen maken is het halen van de nectar, maar wat is nectar precies? Nectar is een suikerrijke vloeistof van planten die door honingklieren uitgescheiden wordt en bestaat uit suikers, mineralen en sporenelementen. Nectar wordt gehaald van bloemen die in bloei staan. Van zonsopgang tot zonsondergang zijn de bijen druk bezig met het verzamelen van nectar uit deze bloemen. Het verzamelen van de nectar gebeurt doordat de vrouwtjesbijen dit uit de bloemen zuigt en vervolgens opslaat in haar honingbak. Met een volle honingbak vliegt ze vervolgens terug naar de bijenkorf. Dat vrouwtjesbijen harde werksters zijn is gebleken, per dag halen ze namelijk per bij nectar uit maarliefst 3000 bloemen. Dit doen zij allemaal binnen een straal van 5 kilometer rondom de bijenkorf.

Van nectar en honing

Alleen het verzamelen van nectar is niet genoeg voor de productie van honing. Wanneer de vrouwtjesbijen in de bijenkorf zijn aangekomen met alle verzamelde nectar wordt dit doorgegeven aan de jongeren bijen. Het is vervolgens hun taak om speeksel aan de nectar toe te voegen, die gevuld is met enzymen en goede bacteriën. Door deze enzymen worden de suikers in de nectar omgezet in glucose en fructose. Deze vloeistof, die we honing noemen, wordt vervolgens opgeslagen in een honingraat. Door te wapperen met hun vleugels wordt de honing gedroogd en vervolgens wordt de honing in de honingraat afgeschermd met een laagje was. Als de bijen in een bijenkorf goed met elkaar samenwerken en hard werken, kunnen zij tot wel 300 kilo aan honing produceren per jaar.

De imker is aan zet

Nu het werk van de bijen erop zit, is het aan de imker om de laatste stap te zetten. Een imker kan goed inschatten hoeveel honing een bepaalde honingraat bevat, door te voelen hoe zwaar deze is. Als  de imker het idee heeft dat een honingraat vol zit, haalt hij deze uit de kast. Vervolgens wordt de honing uit de honingraat gehaald door het door een soort centrifuge te halen. De honing kan nog stukjes was van de beschermlaag bevatten, daarom moet dit ook nog gefilterd worden. Hierna is de honing klaar om in potjes te doen en te verkopen!