Hoe zorg jij voor gezonde werknemers?

Ergonomische bureaustoelen

Kosten

Ziek personeel is duur. Heel. Erg. Duur. Het zijn immers niet alleen loonkosten die de bankrekening nogal drukken, maar je loopt ook geld mis. Immers zet je je personeel vaak in voor diensten die geld opleveren. Daarnaast komen de kosten van de bedrijfsarts, bemiddelaars en reintegratietrajecten er nog bovenop. Een zieke medewerker krijgt op die manier al gauw een prijskaartje van ongeveer 300 euro per dag. Per dag! Dat is natuurlijk een bizar bedrag wat je liever niet extra kwijt bent aan je medewerker. Het is dus voor jullie beide het beste om de medewerker zo gezond mogelijk te houden. Als werkgever kan je hier meer invloed op uitoefenen dan je misschien in eerste instantie zou denken. Voorkomen is beter dan genezen, dus het kan je zeker een voordeel opleveren om je als HR afdeling te focussen op preventie. Als je hiermee een paar ziektegevallen per jaar kan besparen, haal je de investering er makkelijk weer uit.

Tips

Maar wat kan je zoal doen dan? Kleine dingen maken een groot verschil. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een ergonomische zitplek inrichten voor je collega’s. Ergonomische bureaustoelen zijn geen overbodige luxe, een bureau wat in hoogte verstelbaar is en een juiste indeling van het bureau maken het af. De computer mag niet te ver van de medewerker afstaan, en de bovenrand van de monitor zou ongeveer op ooghoogte moeten zitten. Is je medewerker iets te klein voor de normale afmetingen van stoelen en bureau’s? Hier zijn handige voetstukjes voor te vinden die je makkelijk kan afstellen.
  • Zorg voor een goede werk-privébalans en luister hierbij naar wat jouw medewerkers nodig hebben om dit te houden. Sommige werknemers vinden het niet fijn om na werktijd bereikbaar te zijn, respecteer dat dan ook. Anderen willen graag zelf kunnen bepalen waar ze werken. Probeer zoveel mogelijk gehoor te geven aan dit soort wensen. Soms kan het niet anders, maar maakt het voor jouw resultaten weinig uit vanuit waar de klanten gebeld worden? Geef je personeel dan ook die ruimte om dit zelf in te richten.
  • Over het algemeen geven werknemers tegenwoordig steeds vaker aan dat zij het gevoel hebben dat de autonomie uit hun werk wordt gehaald. Autonomie zorgt voor veel mensen voor een gevoel van bekwaamheid en vertrouwen. Als zij dit steeds minder krijgen, om welke reden dan ook, kan dat demotiverend werken en daardoor zelfs leiden tot burn-outs bij personeel. Probeer dit dus op tijd door te hebben en anticipeer hier op!

Kleine veranderingen

Zo zijn er nog zat kleine wijzigingen te bedenken in je beleid die voor gelukkiger personeel zorgen. Gratis fruit, een zelf in te delen relax-dag, noem maar op. Wat doet jouw werk om jou zo gezond mogelijk te houden? Laat het me weten!