Kaas als onderdeel van een gezonde leefstijl? Ja, zeker!

Bijna iedereen houdt van kaas, maar waarom? Het is natuurlijk ontzettend lekker. Maar er zitten ook vele gezondheidsvoordelen aan het eten van kaas. Als je bijvoorbeeld kaas bij je maaltijd eet, vertraagt het de snelheid waarmee suiker in de bloedbaan terechtkomt. Kaas is ook geweldig voor het opbouwen van spieren omdat het eiwitten bevat die helpen bij celgroei en -herstel. Naast de gezondheidsvoordelen is er nog een andere reden waarom we van kaas houden: smaak! Kaas kan op zichzelf worden gegeten of als ingrediënt in iets anders worden gebruikt, zoals een broodje of als topping op je pastagerecht; beide dingen waar iedereen van houdt! Gezond eten en regelmatig sporten is niet altijd gemakkelijk, dus het hebben van iets lekkers zoals een lekker plakje kaas maakt het de moeite waard om die dingen te doen. Daarom gaan we het in deze blogpost hebben over kaas, omdat kaas (met mate natuurlijk) prima past bij een gezonde leefstijl.

Kaasplankje

Wij Nederlanders zijn echte kaaseters. Het is dan ook gebruikelijk dat er op een verjaardag altijd een groot bord op tafel staat met kaasblokjes om van te smullen, bijvoorbeeld met een zilveruitje, augurkje of een lekkere scherpe mosterdsaus. Ook in restaurants kun je vaak van de borrelkaart een kaasplankje bestellen, en zelfs bij de desserts vind je af en toe een plankje met luxe kazen om de avond mee af te sluiten. Een kaasplankje is een ware traktatie. En deze kun je ook gemakkelijk zelf thuis samenstellen. Vind je het lastig om te kiezen uit al die verschillende kazen en een borrelplank samen te stellen waarvan de smaken goed op elkaar aansluiten? Dan kun je ook een kaaspakket kopen, waarin deze keuzes voor jou gemaakt zijn door echte kaaskenners. Zo kun je je visite de volgende keer verrassen en imponeren met een prachtige borrelplank!

Kaas als smaakversterker

Kaas is ook heerlijk om toe te voegen aan verschillende hoofdgerechten. Zo kun je bijvoorbeeld een heerlijke lasagne uit de oven maken waarvan de bovenste laag bestaat uit heerlijk krokant gebakken gesmolten kaas. Je kunt in dit geval kiezen voor een kaas met een fijne, neutrale smaak, zoals cheddar, Emmental of Goudse kaas. Maar je kunt ook een heerlijke pittige kaas toevoegen, zoals Parmezaanse kaas. Deze Italiaanse harde kaas is zeer geliefd als smaakversterker van vele gerechten. Zo kun je deze kaas ook vers raspen over je pasta of salade. Benieuwd naar de mogelijkheden? Dan kun je Parmezaanse kaas kopen en het voor jezelf ervaren!

Alles in balans

Zoals met alles, is balans belangrijk voor een gezonde leefstijl. Als je teveel kaas eet, dan kan het op den duur ongezond worden. Maar met mate kun je prima genieten van een stukje kaas zo nu en dan, zonder dat je je zorgen hoeft te maken. Zeker als je daarnaast mindert met het eten van suikers en snelle koolhydraten, zoals witbrood.