Lekker een avondje wat eten en drinken met vrienden en familie is een activiteit die velen van ons doen. En als je dan de gastheer of -vrouw bent dan wil je natuurlijk wel goed voor de dag komen met een aantal topgerechten met daarbij een heerlijke passende wijn. De ideale wijn en spijs combinatie zogezegd. Maar om dat goed uit te zoeken en te weten wat nu precies bij elkaar hoort is nog niet zo eenvoudig als dat het lijkt. Er is niet per se één juiste mogelijkheid, want het gaat om de balans tussen het gerecht en de wijn. Het moet bij elkaar passen, elkaar aanvullen en aansluiten. Je hebt een top wijn en spijs combinatie te pakken als de wijn die je hebt uitgekozen de smaak van je gerecht nog eens extra versterkt en naar een nieuw niveau van smaak brengt.
Wat is de basis voor je wijn en spijs combinaties?
Als je op zoek gaat naar de beste wijn en spijs combinaties dan zijn er een aantal zaken die je sowieso als basis mee kunt nemen. Het belangrijkste is eigenlijk dat de wijn die je kiest niet te overheersend is. Het is ook niet de bedoeling dat de smaak van je gerecht zo overheerst dat de wijn totaal wegvalt. Om de juiste wijze bij het gerecht te kunnen vinden zijn verder een aantal zaken belangrijk om te onthouden: volume, smaakintensiteit, smaakcomponenten en de laatste (die je waarschijnlijk niet verwacht) is streekgerechten. Om maar direct met de laatste te beginnen; het is namelijk een eenvoudig principe dat bij vele gerechten uit een bepaalde streek juist ook de wijn uit dezelfde streek past. Proef dus vooral eens ingrediënten en wijnen die uit dezelfde streek komen want dat zal je positief verrassen!
Volume, smaakcomponenten en smaakintensiteit
De overige basisonderdelen voor de keuze van je wijn bij het gerecht zijn dus volume, smaakcomponenten en smaakintensiteit. Hiervan is volume een vrij simpele. Hoe lichter je gerecht, hoe lichter de keuze voor je wijn. Maak je bijvoorbeeld een salade? Dan past daar een mooie lichte wijn zoals een sauvignon blanc bij. Bij een stoofschotel past dan weer een krachtige rode wijn. Wanneer je kijkt naar de smaakintensiteit dan gaat het in een gerecht vaak om de toevoegingen die je erbij doet; denk aan sauzen of kruiden. Ook hierbij geldt dat hoe sterker de smaak, des te krachtiger zal je wijn moeten zijn. Als je als laatste kijkt naar de smaakcomponenten dan is het van belang dat je goed kijkt welke smaken bij elkaar passen. Zo past een zoete wijn bij een wat een bitter gerecht of een wat zure wijn bij een zout gerecht. Probeer dat gerust eens uit!