Overstap naar een rollator

rollators

Iedereen heeft wel een opa, oma, vader of moeder die eigenwijs kan zijn. Zo ook mijn opa. Door het werk wat hij jaren heeft verricht, is lopen de afgelopen jaren steeds moeilijker geworden voor hem. Hij schuift meer met zijn voeten, kan alleen kortere afstanden lopen en zoekt vaak na een tijdje steun bij iemand of iets. Het heeft er zelfs voor gezorgd dat mijn oma vaker alleen op pad gaat en dat mijn opa dat ergens moet zitten, omdat hij het stuk lopen echt niet aan kan.

Dit betekent eigenlijk gewoon dat het misschien wel tijd is om te gaan kijken naar rollators. Daar is mijn opa het alleen niet mee eens. Hij vindt dat hij ook wel zonder kan en dat het echt niet nodig is om er een aan te schaffen. Het is moeilijk om hem dan ervan te overtuigen dat die overstap echt nodig is. Hoe is dat bij ons verder gegaan en wat zijn uiteindelijk de voornaamste voordelen geweest van de overstap?

En nu?

Natuurlijk kan hij die mening een tijdje volhouden, maar dat lopen wordt natuurlijk niet beter. De moeite, kracht en energie dat het steeds meer gaat kosten, zorgt er ook voor dat mijn opa bepaalde dingen niet meer kan doen. Het is te zien dat ook hij beseft dat het handig zou zijn om een rollator te hebben. Hoe eigenwijs hij ook is en hoe graag hij eigenlijk zonder loopt. Laatst moest hij een stuk lopen om bij een verjaardag te komen en dat was voor hem ook zwaarder dan hij dacht. Toen kwam bij hem ook het besef, dat het echt tijd wordt voor ondersteuning.

Makkelijker en beter

Uiteindelijk wordt dus de keuze gemaakt om toch binnenkort een rollator aan te schaffen. Dit is natuurlijk veel beter, en niet alleen omdat het lopen dan makkelijker wordt. Ook zal mijn opa dan minder zijn andere gewrichten en rug belasten, wat uiteindelijk ervoor zorgt dat ook daar de last juist wegtrekt. Het is logisch dat mijn opa liever ontkent dat hij oud wordt, maar een rollator is voor zijn gezondheid veel beter en het maakt zijn leven een stuk makkelijker. Waarom zou je pijn lijden als je ook dit kan elimineren door te lopen met een rollator. Precies, dat doe je niet. Dus ook mijn opa heeft uiteindelijk de overstap gemaakt naar een rollator, en is er alleen maar gelukkiger en gezonder op geworden.