Waarom een hoortoestel je leven kan veranderen

“Sorry, ik heb je niet verstaan… Kan je het herhalen?” Wellicht zeg je deze zin dagelijks. Tijdens het luisteren van muziek moet je het geluid altijd op zijn hardst zetten, je kan mensen niet meer goed verstaan en mist daardoor de helft van de informatie uit de gesprekken. Een hoortoestel kan daarvoor de oplossing bieden.

Wat is een hoortoestel en hoe werkt het

Hoortoestellen zijn kleine elektronische apparaten die je in of achter je oor kan dragen om je gehoor te verbeteren. Het hoortoestel maakt geluiden luider, waardoor het voor veel mensen met gehoorverlies gemakkelijker wordt om met anderen te communiceren en naar dingen te luisteren.

Geen eenzaamheid meer

Misschien herken je het wel maar veel mensen die niet goed meer kunnen horen voelen zich eenzaam. Eenzaamheid kan je gezondheid beïnvloeden. Doordat je niet goed meer kan horen wordt het communiceren met mensen lastiger. Het kan zijn dat je onbewust sociale activiteiten gaat vermijden, omdat je het niet fijn vindt om telkens te moeten vragen wat er gezegd wordt. Maar het hoeft niet zo meer te zijn: tegenwoordig kan je voor een goede prijs een hoortoestel vinden.  

Weerstand

Maar een hoortoestel is voor oude mensen en de verandering is zo groot… De verandering zou zo groot zijn dat mensen ervan af zien. Liever doen alsof je er geen nodig hebt en zeggen dat je er toch al aan gewend bent. Dat klinkt misschien mooi, maar het uiteindelijk weer goed horen is een gevoel wat niet te omschrijven is.  

Voordelen

Je kan weer gemakkelijker luisteren naar je favoriete muziek, televisie kijken en één-op-één-gesprekken voeren. Je kan nu niet meer de helft van het gesprek volgen, maar alles. In het begin gaan alle geluiden van het tikken van de klok als voetstappen van andere mensen hard klinken. Maar gaandeweg de tijd passen je hersenen je aan en zal je blij zijn dat je weer goed kan horen. Je gaat je zelfverzekerder voelen en het leven wordt leuker.

Overwegingen

Natuurlijk koop je niet zomaar even een hoortoestel. Daarom is het verstandig om je goed te laten informeren en de opties te onderzoeken. Er zijn veel verschillende hoortoestellen te vinden en je moet natuurlijk wel eentje vinden die goed bij je past. De meeste hoortoestellen zijn nu comfortabel en goed aansluitend op je hoor. Het is bij veel bedrijven mogelijk om het hoortoestel te testen en zelf op maat te maken. Zo kan je het perfecte hoortoestel vinden voor jou.

Wat zou jou reden zijn om een hoortoestel te kopen?